Rosii la borcan

Daca in ultimul timp v-am vorbit mai mult despre lucrusoare si mai putin despre mancare, asta nu inseamna ca nu am gatit. Ba chiar am si umplut camara! 🙂 Pe langa Ketchup-ul fin am mai pus zacusca, muuulta zacusca, dulceata, gem, un alt tip de ketchup si rosii la borcan. Inca mai am de pus o gramada…

rosii la borcan, conserva de rosii, rosii la borcan cuburi, rosii intregi la borcan, rosii pentru iarna, rosii conservate

Pentru ca folosesc rar bulionul, de obicei pun putin spre deloc 🙂 In schimb ador rosiile cubulete sau intregi, in suc propriu. Iarna le folosesc la salate (cu ceapa, mmm… o minunatie) , la lasagne, sosuri pentru paste si multe alte mancaruri. Anul asta am pus cam 30 de kg si am senzatia ca ar mai trebui sa pun, dar nu mai am in gradina 🙁 Si de cumparat nu-s organice… 🙂
Dar sa va povestesc odata ce le-am facut rosiilor…

Am spalat bine borcanele( cam 5 borcane de 370 ml la 3 kg de rosii), la fel am facut cu rosiile. Am cufundat pentru 30 de secunde rosiile crestate pe spate si cu cotorul scos in apa clocotita. Le-am lasat sa se raceasca nitel si pe urma le-am dat jos pielita. O parte le-am taiat cuburi( la cele cuburi am scos semintele, asa… simbolic 🙂 ) si o parte le-am lasat intregi( rosiile mai micute sunt perfecte). Am pus sare de mare dupa gust, cam o lingurita la 3 kg. Le-am pus in borcane ( nu le-am sterilizat, nu le-am uscat…) presandu-le usor sa nu ramana goluri de aer si le-am strans bine capacele. Pe urma am pus borcanele intr-o oala, am adaugat apa pana aproape de nivelul capacelor si le-am fiert 60 minute la foc mic! 🙂
Cea mai simpla reteta de conserve, sincer! Si gustul e minunat, nu se compara cu cele din cutie de metal, din supermarket… Iarna cand mi-e ataaat de dor de rosii cu aroma adevarata, am alinarea in camara 😉

Voi ce ati pus pe iarna pana acum? Caut inspiratie, vreau sa pun cat mai multe… 🙂

S-ar putea să vrei să citești și...

25 de comentarii

  1. tot cam asa am pus si eu rosiile.
    eu le-am dat printr-o masina de tocat care imi scoate cojile doar. am pus pasta in borcane, le-am pus cate o lingurita de sare la fiecare borcan 'de 800' si le-am stereilizat in apa vreo 60 min.
    ce am mai facut eu (sau e in to-do list): zacusca, am pus castraveti la murat (dar nu-mi ies, nu stiu cum am comis-o), gem, ardei capia copti, o salata de ardei iute (daca vrei iti dau reteta), gogosari, sfecla rosie, muraturi asortate si varza. cred ca imi mai vine vreo idee pe parcurs, dar cam astea-s toate. anul asta nu am facut prea multe…

    1. Da, si asa se poate, doar ca eu le-am vrut bucati si intregi 🙂
      Daaa, te rog sa mi-o dai, am inca o gramada de ardei iuti nefolositi! 🙂

      Eu oricate fac mereu raman cu senzatia ca mai e nevoie…

  2. scuze ca iti dau reteta cu intarziere 🙂
    deci: ai nevoie de cantitati egale din: ardei iuti, ardei (de care vrei tu, dar neiuti sa fie), ceapa si morcov. apoi frunze de telina tocate mai multicele asa, dar depinde cum iti place. si sare.
    tai fideluta ardeii si ceapa iar morcovul il dau prin razatoarea mare. presar sare, si las vreo ora sa stea.
    le storc putin si le indes bine bine in borcane, apoi adaug otet pana se acopera (daca indesi bine, nu e nevoie de mult otet). apoi le sterilizez la baie marina pt vreo ora.
    cel mai important este sa folosesti manusi cand lucrezi cu ardeii iuti. chiar si cand ii asezi in borcane. eu nu am dormit o noapte pt ca mi s=a taiat o manusi si apoi am stors si asezat in borcane fara manusi. ingrozitor!
    ce am mai facut si am uitat sa scriu: zarzavat pt iarna, bulion de ardei, fasole fideluta murata cu cativa ardei iuti.

    1. Multumesc pentru reteta, suna tare bine! 🙂 Cred ca o sa incerc cum prind mai multi ardei 🙂 Ca am facut iar atatea si am epuizat gradina 🙂

      Fasolea fideluta e muratura? Ce gust are? Am tot auzit de ea si sunt tare curioasa…

  3. taiate jumatati, bagate in borcan, umplut borcanul cu rosii proaspete, crude, pus capacul, bagate in cazan, acoperit cu apa, fiert tot cam o ora si gata……simplu….fara oparit si taiat si fara sare

    1. Multumesc de sugestie 🙂 Stiu metoda dar… nu imi plac pielitele de la rosii in mancare… Si de tocat le toc pt anumite feluri la care le folosesc asa si nu le mai toc atunci 🙂

  4. Buna, as vrea anul acesta sa fac si eu astfel de conserve dar eu nu le pot tine decat in bucatarie in dulap.. Oare rezista? sau e nevoie de un loc mai racoros?

    1. Buna Andreea. Eu am camara daaaar e ff cald in ea, trec pe acolo tevile de la incalzire 🙁 Am cam 25-28 grade mereu. Vestea buna e ca rezista conservele. Unele chiar si de doi ani…Trebuie doar sa ai grija sa fie ff bine sterilizate si capacele sa fie intacte. De preferinta noi 😉

      Mult spor sa ai! Hugs

  5. Daca permiteti o sugestie legata de rosii. La noi in casa eu ma cam ocup de aprovizionarea camarii pentru iarna. Folosesc rosii bio plantate si crescute de mine insumi in special din soiul inima de bou. Aceste rosii ajunse la coacere deplina au un gust fabulos si permit curatirea de coaja asa crude ( nici eu nu suport cojile in mancare ). Apoi le tai jumatati sau sferturi in functie de cat mari sunt, le curat cotorul, le presar cu putina sare grunjoasa si le pun la fiert intr-o oala mare ( de preferat de inox ). Le las doar cateva clocote, ca si timp de cand le pun pe foc si pana le sting cam 10 minute. Apoi le pun asa fierbinti in sticle sau borcane bine spalate si sterilizate in prealabil pe care le întorc apoi cu capacul in jos pe o suprafata plana si le acopar bine bine cu paturi, haine etc. lasandu-le asa pana a 2-a zi. Daca capacul este tras inspre interior inseamna ca totul e ok si rosiile se pot pastra asa chiar si ani. Personal cred ca timpii de fierbere cat mai mici pastreaza mult mai bine gustul si aspectul original.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la Carmen Tobias.ro, inclusiv comunicări comerciale, te rog bifează mai jos: